Afgelopen vrijdag kreeg ik van de orthopeed de diagnose dat ik een zogeheten frozen shoulder heb. Deze condititie houdt in dat de beweging van de schouder ernstig beperkt wordt door verstijving van het gewrichtskapsel. Over een periode van 1,5 tot 2 jaar ga je door 3 fases heen, de eerste is een pijnlijke, waarbij het gewricht steeds verder verstijft en de beweging steeds verder terugloopt. In de tweede fase stabiliseert dit zich en gaat de pijn zo goed als weg. De laatste fase is het heel geleidelijk terug krijgen van beweging in de schouder. Helaas is er geen geneesmiddel voor om dit alles te bespoedigen. Wel helpt een cortisone injectie die ik meteen heb laten zetten. Dit helpt tegen de pijn en zorgt dat je in ieder geval kan slapen.

Het is niet te voorspellen hoe snel je door alle fases heen gaat en welke bewegingen je nog wel of niet kan maken. De gemiddelde voorspelling is 75% reductie van je gewone bewegings bereik. Mijn bereik op dit moment is ongeveer 40%. Daardoor zal ik voorlopig geen maatcorsetten en misschien wel helemaal geen corsetten kunnen maken tot ik weer redelijk normaal kan bewegen.

Wel ga ik gewoon door met naailessen en workshops geven! De datums voor de corset workshops komen volgende week op de website en facebook te staan. Ook blijf ik werken voor theater en tv. Ook zal ik nog enkele corsetten op de site zetten die reeds gemaakt zijn.

Ik houdt via de website en facebook iedereen op de hoogte!

Groetjes,

Marjon Cuperus